2013/07/16

The Motel Life.


Vlautin Willy:
The Motel Life

Sivuja: 206 (+22 About the author)
Mistä: Omalta hyllyltä (tilattu netistä)

Willy Vlautinin The Motel Life lähti reissukirjakseni (kuvasta voi tihrustaa missä ja kuinka kaukana sitä tulikaan reissattua....) ja hyväksi valinnaksi osoittautuikin. Tämä kirja huokuu matkantekoa, ja vaikka matkanteko ei varsinaisesti ole suurinta herkkua tässä kirjassa vaan lähinnä pakomatka, niin glamouria ja kipinää siitä löytyy enemmän kuin omasta matkastani Vikingin laivalla. Totisesti.

Willy Vlautinin tiesin alunperin muusikoksi, sillä hän on laulaja ja lauluntekijä bändissä Richmond Fontaine. Levyjä bändiltä löytyy vaikka kuinka ja romaaneja tämä multityyppi on kirjoittanut kolme kappaletta. Joista tämä The Motel life siis ensimmäinen kuin myös lukukokemuksena ensimmäinen minulle. Musiikkiin en ole kovin kattavasti vielä tutustunut, mutta kyseessä on kyllä maistuvaa alt-countrya Amerikasta. Suuria tarinoita matalalla lauluäänellä, hieman Wilcoa mutta ei ihan yhtä tarttuvia melodioita, vaan lähinnä tarinanomaista kerrontaa.

Tarinoiden kertojaksi Vlautin on varmasti luotu, sillä siinä missä hän luo tarinanomaisia lyriikoita, siinä hän kirjoittaa kirjan ja upottaa myös kirjaansa loistavia pieniä tarinoita. Tarinoita tarinoiden sisällä. Kirjan voi ahmaista hetkessä, sillä se saa välillä haukkomaan henkeä absurdiudessaan, traagisuudessaan ja herkkyydessään. Jo ensimmäisiä lauseita lukiessani tiesin, että tämän kirjan parissa tulisin nauttimaan.

The night it happened I was drunk, almost passed out, and I swear to God a bird came flying through my motel room window. It was maybe five degrees out and the bird, some sorta duck, was suddenly on my floor surrounded in glass. 

Kirja alkaa Nevadan Renosta, mutta siitä vasta matka alkaakin, sillä veli ilmestyy pian paikalle traagisten uutisten kera. Näin veljekset siis lähtevät ajelemaan, eikä matkalta puutu todellakaan 6-packeja tai 12-packeja, musiikkia, tarinoita ja kohelluksia. Kirja on elämänmakuinen ja päähenkilön näkökulmasta kirjoitettu kirja tekee päähenkilöstä ystävän, jonka tarinan haluaa kuulla loppuun.

It was like that, Frank, I swear it was. Just like that, out of the blue. Out of nowhere. Everything was fine, I knew what I was doing.

Kirjaan perustuen on viime vuonna tehty elokuva The Motel Life, mutta sitä ei käsittääkseni ole julkaistu vielä edes Amerikassa, vaan sitä näytetään ensin festareilla muilla mailla. En siis tiedä koska elokuva tulee siis näkymään Suomessa (vai tuleeko näkymään ollenkaan). Ihan tuntemattomia tähtiä se ei kuitenkaan pidällä sisällään, sillä päähenkilöiden joukossa on Emile Hirsch, Stephen Dorff ja Dakota Fanning - elokuvateatterinäytös mahdollinen. Uskon, että leffassa on mahdollisuuksia varsinkin sopivalla musiikilla höystettynä ja palan halusta nähdä maisemia ja motelleja. Silti epäilen pystyykö kirjan henkeä ja absurdiutta aivan samalla tavalla vangitsemaan. Kuten tuota alun kappaletta. Todennäköisesti toteutuksesta jää puuttumaan muutama kohtaus.

Rytmikäästi sujuvan kirjan jokainen kappale on kuvitettu graafisesti kuvittaja Nate Beatyn toimesta. Kuvitukset ovat olevinaan tämän tarinan veljen piirroksia ja liittyvät kappaleisiin.

Mielestäni tämä kirja on Steinbeck meets Kerouac meets Bukowski. Jos koet pitäväsi edes yhdestä näistä, niin uskoisin sinun pitävän tästä kirjasta. Suomennosta tästä ei taida löytyä, mutta älä harkitsekaan sitä, sillä niin hyvin tämä toimii alkuperäkielellään.

(Huh, tämä ei myöskään yhtään vähennä halua lähteä road tripille, vaikka ei yhtä koheltavalle seikkailulle kuitenkaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!