2013/01/16

Mielenkiintoisten keikkojen sietämätön harvinaisuus.

Klubi ennen ja jälkeen (kärjistetysti).


Keikkarintamalla Tampereella on muutaman vuoden aikana tapahtunut keikahdus laidan yli. En kiellä etteikö kiintoisiakin keikkoja olisi ja etteikö itse olisi nirsoutunut, mutta ei se oma maku niin huomattavasti ole muuttunut ja joka tapauksessa muutoksia on tapahtunut - omalta kannalta huonompaan.
Ainakin vielä kuusi vuotta sitten ne paikat, jotka tarjosivat oman tyylistä musiikkia olivat Yo-talo ja Klubi, ja usein tarjosivat. Katsohan nyt Yo-talon ohjelmaa ja harva se päivä ohjelmassa on standuppia tai kotimaista iskelmää, välillä sielläkin lavalle astelee hevahtavat bändit.

Ja sitten oli Klubi ja edelleen on ehkä kaupungin ykköskeikkapaikka. Valitettavasti vaan Klubinkaan ohjelman selailu ei aiheuta enää innosta tikahduttavaa odotusta kuin kerran tai pari vuodessa. Olisi syytä varmasti ottaa ohjelmapäällikköön yhteyttä, jotta voisi kokea ainakin yrittäneensä vaikuttaa. Mutta toisaalta ohjelmapäälliköllä olisi syytä myös ihan oma-aloitteisesti olla avarakatseisempi, eikä varata yhä suurempaa osaa kuukaudesta tietyn musiikin genrelle. Mutta ehkä minäkin toisaalta pitäisin tietyn linjan, jos minä omistaisin hienon keikkapaikan tai olisin ainakin ohjelmapäällikkö. En vain omaa etuani ajatellen, vaan koska täällä on aukko sellaiselle ja en varmasti ole yksin ajatusteni kanssa. Sama ajatus on ollut vuosia päässäni, eikä tänne ole yhä perustettu paikkaa, joka olisi liian hyvä toteutuakseen. No, sitä odotellessa soisin, että edes kaupungin ykköspaikka tarjoaisi monipuolisemmin musiikkia. Vai pitääkö muuttaa Helsinkiin? (Oi, siellä kun olisi tänäänkin paras kaikista Soliti Roadshow-kiertueen päivistä!)

Jos pitää raskaammasta musiikista, niin tervetuloa paratiisiin. Klubin tuleva ohjelmisto keväälle tällä hetkellä on täällä. Ohjelma ei toistaiseksi näytä siis lupaavalta jos musiikkimakusi on mitä tahansa muuta kuin raskasta musiikkia. Poikkeus on Dinosaur Jr., mutta en ole vielä täysin varma lähdenkö katsomaan sitä meteliä (koettu on - meteliltä ei juuri kuullut itse musiikkia :´))

Tässä muutama koettu suosikki ajalta 2006 - 2011, kun aika kultaa muistaa ja ennen kaikki oli paremmin jne.:

Mercury Rev (USA) 8.9.2006 Klubi
Veto (DEN) 22.11.2006 Yo-talo
Marissa Nadler (USA) 29.9.2007 Klubi
Kent (SWE) 31.1.2008 Tampere Areena
Bonnie ´Prince` Billy (USA) 26.6.2008 Klubi
Joan As Police Woman (USA) 3.11.2008 Klubi
The Tallest Man On Earth (SWE) 20.11.2009
Wilco (USA) 21.5.2010 Pakkahuone
Minä ja Ville Ahonen 2.2.2011 Klubi
Veto (Den) 8.12.2011

Vuosi 2012 oli keikkojen suhteen ehkä kurjin ikinä. En käynyt poikkeuksellisesti festareilla, mutta eipä tarjonneet paikalliset keikkapaikatkaan korvausta. Tai.. kolmen bändin Valoa festivaali Yo-talolla helmikuussa toi hymyn kyllä huulille.  Ja kotimaista tuli paljon tuettua kuten 2 x Black Twig, Delay Trees, Eva & Manu, Cats on Fire, hippusen Reginaa sekä Big Wave Ridersit. Estonian pojat Ewert & Two Dragons edustivat ainoana ulkomaisia. Yhtä keikkaa lukuunottamatta kaikki tapahtui keväällä, joten ehkä kohta unohdan miten käydä keikoilla.

Joten keikkajärjestäjät ja ohjelmapäälliköt, nyt tsempatkaa ja tuokaa kaupunkiin jotain odotettavaa! (Soliti Roadshow perjantaina myös Tampereella on kyllä hyvä alku, mutta ei riitä yksistään)

P.S Kotimaisista artistilupauksista näkisin mielelläni yhä Petri Piipon, ihan vain vinkkinä Petrillekin, joka ainakin joskus vieraili tässä blogissa.

2 kommenttia:

  1. Ei uskalleta ottaa isoja riskejä. Aika monesti kun lähtee vähän indiempää linjaa vetään, yleisöä ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Toisaalta oon miettinyt sitäkin, että kuinka paljon esim. baarimyyntiä pelkkä keikka takaa, aika paljon ihmisiä tuntuu käyvän vain katsomassa sen keikan. Harva jää kuluttamaan rahaa tylsään paikkaan kuten Klubin normaali-ilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sekin voi olla. Pitäisi kai silti huvikseen käydä joku tavallinen arki-ilta katsomassa vähän tuntemattomamman hevibändin keikka...vetääkö se paikan täyteen? Epäilen, mutta en toki voi varmaksi sanoa, koska en ole käynyt katsomassa.

      Ja kun Klubillahan siis pääsääntöisesti on keikkoja arkisin joka tapauksessa, niin miksi linja on niin yksipuolinen, sitäkin vähän hain takaa. Enemmän sitä kai ihmisiä kai yhteensä käy keikkailtoinakuin niinä iltoina kun ei mitään keikkaa ole? Klubillahan on laajat aukioloajat ja työntekijöitä joka tapauksessa paikalla, oli keikka tai ei.

      Enkä tarkoittanut vain Klubia tai mitään pientä suomalaista indie-bändiä jota toivoisin enemmän näkeväni. Voisi olla näitä nimekkäitäkin, ei-hevibändejä tai Lauri Tähkää, kuten ennen oli tapana. Wilconkin keikka Pakkahuoneella oli menestys. Viikonloppuisin, arkena, koska tahansa, kunhan olisi edes vähän enemmän muuta kuin heviä, joka ei kai menesty sen paremmin kuin kitarapoppi.

      Poista

Kiitos kommentista!