2012/11/22

American Horror Story.


Katsoin tässä taannoin illan pimeimpinä tunteina American Horror Storyn (2011 -) ensimmäisen kauden. Koukkuunnuin heti ensimmäisestä jaksosta alkaen, vaikka välillä hirvitti, enkä ole nykyään niin kauhutarinoiden ystävä. Haluan jo heti väittää, että tiivistunnelmaisen sarjan tekee entistä hyytävämmäksi musiikki. Aiheestahan käytiin juuri keskustelua myös Hyvissä ja huonoissa uutisissa - ei ois esimerkiksi Tappajahaikaan niin pelottava, jos taustamusiikkina olisi kevyitä sävelmiä. Tässä on todella intensiivinen musiikki taustalla.

Katso siis tätä sarjaa yksin, pimeänä vuorokauden aikana ja hyvät kuulokkeet korvilla ja voin taata, että johan alkaa sydämessä tykyttämään.

Sarja alkaa siitä kun Harmonyjen perhe muuttaa kauas Los Angelesiin uuteen taloon yrittäessään jättää menneet taaksensa. Talo on alueensa halvimpia mutta kuitenkin loistelias ja viktoriaaninen.
Kaupat käyvät siis aika vaivattomasti... myöhemmin tietysti selviää miksi talon markkinahinta oli niin matalalla - talossa on kuollut ei vain kaksi vaan vähän useampikin ihminen. Talo on tunnettu MURDER HOUSEna, joka on osana turistikierrosajelujakin.

Sarja avautuu pikku hiljaa jokaisella episodilla, paranee vain paranemistaan. Talon historia ja nykyisyys kommunikoivat sarjassa enemmän kuin talon nykyiset viralliset omistajat toivoisivatkaan. Sarjassa on myös melkoisia huipennuksia varsinkin loppupuolella.


Ben ja Vivien Harmonyja esittävät Dylan McDermott ja Connie Britton.


heidän teiniangstista uuden lukion aloittavaa Violetia esittää Taissa Farmiga.


Perheen talossa ja erityisesti Violetin seurassa viihtyvää psykopaattista Tate Langdonia esittää Evan Peters.


Näyttelijäntaidoistaan kehuja niittänyt Jessica Lange esittää pimeitä salaisuuksia pitävää Constance Langdonia.


Mullan alla-sarjastakin tuttu Frances Conroy esittää taloudenhoitajar Moira O´Haraa ja Alexandra Breckenridge esittää nuorta viettelijätär Moiraa, jonka näkee lähinnä miehet.

Ja mainitsematta jää monta hyvää (ja hyytävääkin) näyttelijää! Kokonaisarvosana on 4,5/5.
Traileri ei anna sarjalle oikeuksia. Kyllä sarjasta pari yliampuvaa kohtausta löytyy ja pari asiaa, joita en käsitä, mutta sarjan tunnelma ja juoni ovat silti otteessaan pitäviä! Ja tämän kyllä pystyy katsomaan vielä silmät aukikin aika hyvin, vaikka olisi herkempikin katsoja, luulen. Tässä on aika paljon kauhuklassikon Hohto vaikutteita - hyytävä, intensiivinen, mystinen, yliluonnollisuuden ja todellisuuden sekoittama, psykoottinen (+ tietyt kohtaukset ovat kuin Hohdosta). Omassa mittakaavassa Hohto ei ole kuitenkaan pelottavin kauhuelokuva, mutta jos sinulle on, saat ehkä painajaisia tästäkin.

Amerikassa on parhaillaan menossa sarjan toinen kausi, joka on aivan toinen tarinansa ja sijoittuu eri paikkaan. Toiselle kaudelle on otettu tosin myös muutama ensimmäiseltäkin kaudelta tuttu näyttelijä (eri rooleissa) kuten Jessica Lange ja Evan Peters. Olen katsonut toistaiseksi ensimmäisen jakson ja sen perusteella se on kovaotteisempi. Hyytävä todellakin, mutta sellaisella tavalla että joutuuko tässä silmät sulkemaan koko ajan. Aion katsoa senkin kauden, mutta katsotaan tuleeko siitä ykkösen voittanutta.


1 kommentti:

  1. Kakkoskausi on hyvin, hyvin paljon järkyttävämpi, että be warned :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!